A rohanó, modern életvitel rohanóvá tette az étkezést, és ennek gyors „lebonyolítására” megszülettek a gyorséttermek, s talán fönnállásuk kezdete óta a táplálkozási szakemberek támadásainak kereszttüzében állnak. Csakhogy az ott fogyasztható ételek – ami az amerikai szóhasználatban „fast food”, azaz „gyorsétel” – nem jelentik azt, hogy gyorsan kell megenni! Az elnevezés a gyorsan elkészülô, várakozást nem igénylô, ezért idôt megtakarító tulajdonságát jelöli, és nem mást. Tehát sem a „gyorsételnek”, sem a „gyorsétteremnek” nem lehet szemére vetni a gyors, kapkodó étkezést – ami természetesen nagyon egészségtelen és elítélendô! –, mert azt nem várják el senkitôl. (Egyetlen ilyen étteremben sem láttam vagy tapasztaltam olyan föliratot vagy magatartást, ami a gyors étkezésre [és távozásra] utalt volna). Pedig a támadások egyik célpontja – alaptalanul – a „gyors étkezés”, amit a „gyorsétel” helyébe csúsztattak.

A másik támadási pont a zsíros étel, amit a gyakorlatban a chips-re, az olajban sült krumplira egyszerusítenek le (miközben az olajat favorizálják és a több szénhidrátot [a krumplit] – a zsír ellenében – szintúgy!). De vajon tényleg olyan zsírosak- e a gyorsételek? Egy Mc Donald’s Big Mac-ban épp hogy 3 dkg, egy Burger Chef Hamburger-ben alig 1,5 dkg – a chipset meg már említettem (egyébként a többi ételre sem mondható, hogy zsíros, legyen az bármelyik hálózattól származó, még ritka kivételt is nehéz találni).

Ami – táptani szempontból – fölróható a gyorséttermeknek, hogy kevés a zöldség ételeikben, vagy hogy nem jár az ételek mellé. Gondolom, persze, ha lett volna rá igény, akkor járna – hiszen ezek az éttermek az igény kielégítése miatt születtek (gyorsan reagálva a gyorsult élettempóra), s üzletnek se lenne utolsó zöldséget is mellékelni, és a „gyorsétel”-ek között aligha lógna ki a sorból. S csak remélni lehet, hogy ezt a könnyen pótolható hiányosságot gyorsan meg is teszik.

Az viszont kétségtelen, hogy egy adagban nincs elegendô zsír (vagy olaj) az emésztôrendszer jó muködtetéséhez, tehát ha már ilyesmit eszünk, együnk mindjárt annyit, hogy a szervezet is jól járjon.