A ma is elfogadottnak tekintett régi szemlélet szerint a szénhidrátok nem, de a fehérjék, ill. azok alkotóelemei, az aminosavak (és a zsírok) összehúzódásra késztetik az epehólyagot, tehát fölszabadítják az e muködést is kiváltó hormont.

Tisztán fehérjét azonban elenyészôen kevés étel tartalmaz, így e hatást három, keményre fôzött tojás fehérjéjével, mint biztosan csak fehérjébôl álló étekkel vizsgáltuk. A 12. ábra elsô része ezt mutatja, míg a második fele a késôbb elfogyasztott három tojássárgája hatását. A két görbe (A, A) a standard személynél két év különbséggel végzett két vizsgálatot mutat, s a harmadik (szaggatott vonal) egy másik személy (B) vizsgálatát.

Az elfogyasztott fehérje beindítja a májmuködést, s így az epetermelést is, de a záróizom egy ideig nem nyílik ki, ezért – ha nincs teljesen tele az epehólyag – láthatóan növekszik a térfogata. Talán a gyomorban megkezdôdô fehérjeemésztés során keletkezô (az idô rövidsége miatt vélhetôleg kis menynyiségu) aminosavak hatására a régi nézet szerint, de sokkal valószínubben a gyomorból kiinduló (idegi?, kémiai?) ingerre és a patkóbélbe jutó kemény fehérjedarabok mechanikus inger hatására (az ultrahang idôbeli egybeesést mutatott) az epehólyag kissé összehúzódott, néhány ml (cm3) epe ürülése után azonban újból telôdni kezdett. Mindkét esetben a visszatelôdés, az epehólyag újbóli térfogat növekedése már kellemetlen feszülô érzést váltott ki, s az akkor elfogyasztott három sárgája viszont gyors és igen nagymérvu összehúzódást, azaz az epehólyag szinte tökéletes kiürülését eredményezte.

A húsleves fehérje-lebontási termékekbôl (aminosavakból, de fôként kisebb aminosav-láncokból) álló folyadékelegynek tekinthetô. A zsírjától gyakorlatilag megfosztott 3 dl meleg húsleves hatása inkább emlékeztet ugyanennyi meleg teára bekövetkezô muködésre. Ez semmiképp nem erôsíti meg az aminosavak és fehérjék korábban föltételezett szerepét, azaz a fehérjék és lebontási termékeik sem befolyásolják érdemben e rendszer muködését.

A tojássárgája hatására bekövetkezô összehúzódás a benne lévô zsíroknak tulajdonítható, s a fô tápanyagcsoportok közül nyilvánvalóan csak a zsírok rendelkeznek a cholecytokinin termelôdését és fölszabadulását, így a közös záróizom kinyílását és tartós nyitva maradását jelentôs mértékben kiváltó hatással, ami az emésztési folyamat tökéletes végbeviteléhez elengedhetetlenül szükséges mozzanat.