A fehérje és sárgája aránya a háziasított szárnyasoknál szinte azonos, de összetevőikben sincs lényeges különbség, tehát a benne lévô fehérjét vagy zsírt tekintve mindegy, hogy tyúk- vagy fürjtojás kerül-e asztalunkra.

Különleges tápokkal ugyan lehet valamelyest módosítani az arányokon (pl. a halliszttel dúsított táp növeli a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyiségét, amitől persze a tojás halszagú lesz), de ennek jelentősége nem túl nagy, leszámítva a „speciális” tojást árusítók hasznát.

A tojástartalom közel háromnegyede víz, a szárazanyag kb. 96 %-a szerves vegyület (fehérjék, zsírok, természetes festékek és elenyésző mennyiségű szénhidrát), a maradékot az ásványi anyagok teszik. A két nagy alkotórész, a fehérje és a sárgája összetevőinek megoszlását mutatja a következő ábra.

Mivel a fehérje kétszer akkora térfogatú, mint a sárgája, így mennyiségben (és nem arányaiban) közel ugyanannyi fehérje és ásványi anyag található bennük. A fehérje gyakorlatilag zsírmentes, azaz a tojás zsírtartalmának egészét a sárgája adja.

A tojók takarmányozása nem befolyásolja a fehérje és a sárgája mennyiségét, viszont ásványianyag- és vitamintartalma már függ a táplálékuktól.

A csábítóan hangzó „tanyasi” tojáshoz a kapirgáló, csipegetô, azaz a „természetes étrenden” élő tyúkot társítjuk, s vele együtt a jobb minőségű tojást, noha ez utóbbi már koránt sincs így. Részint mert a házi tojástermelôk is ugyanazt a tápot veszik a gazdaboltban, és túlnyomóan azzal etetik szárnyasaikat, amit a nagyüzemi tojástermelésben is használnak, részint pedig a tudományosan megtervezett és összeállított tápba beleteszik mindazt, ami egyébként a természetes környezetbôl esetleg hiányzik (a jódhiányos vidékeken kevesebb a tojásban lévô jód vagy hibázik szeléntartalma ott, ahol a föld és így a gabona is híján van e fontos nyomelemnek).

A takarmány manipulálásával elérhető a tojás nagyobb természetes vitamintartalma is (pl. besugárzása ultraibolya fénynyel akár 2000-szerésére növelheti a D-vitamin mennyiségét), tehát nem szintetikus vitamin hozzáadásával, mint pl. a margarin esetében.