A nyers tojás fehérjéinek egy kis hányada változatlan formában, emésztetlenül is képes fölszívódni – fôleg fiatal gyermekeknél –, és allergiás tüneteket okoz, míg a fôtt (szerkezetükben megváltozott, denaturálódott) fehérjéknél már csak elvétve találkozni túlérzékenységi reakcióval. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérjék allergizáló hatását, bár ismeretes néhány olyan eset is, ahol a sárgája vasszállító fehérjéje okozza az allergiát.

A legtöbb élelmiszer foszfortartalma bôven kielégíti a napi szükségletet, némelyik azonban az átlagosnál többet tartalmaz, melyek közé tartoznak a halhúsok, a sajtok és a tojás is. Súlyos, már muvese-kezelésre szoruló vese-elégtelenségben a foszforbevitelt korlátozni szükséges, ezért e betegek a tojást is csak korlátozott mértékben fogyaszthatják. S bár a számukra elôírt alapdiétában is szerepel a tojás, náluk mégsem mulasztható el a tojásfogyasztás mértékének megbeszélése a kezelôorvossal.

Szinte minden tankönyv megemlíti a Salmonella-fertôzés lehetôségét vagy veszélyét. Errôl a korábbiakban már többször esett szó, s valójában ennek esélye a tyúktojás esetében meglehetôsen ritka, különösen akkor, ha a tojás kezelésére vonatkozó „rendszabályokat” betartják.