Évtizede már, hogy divatba jött minálunk a testkontroll, és sajnos a nem múló divatok közé tartozik. Bár a körítés jól eladhatóvá tette az „életformát”, no meg a gyümölcsleveket, csakhogy a szervezet s leginkább az emésztôrendszer muködését teljességgel figyelmen kívül hagyta.

A 90-es évek elején nagy nyilvánosság elôtt tettem szóvá mint a magyar orvostársadalom bunét, hogy nem lépett föl ellene egyöntetuen, de hiába. S azóta se szeri, se száma a legkülönfélébb diétás divatoknak (tisztító-kúrák, lébôjt- és kombucha- ivászat, japán életkristály-lé, köles, zab és más takarmányféleségek). Vélhetôen legtöbbjük csak közvetve árt, részint mert a szervezet muködését nem segíti, hanem rontja, részint viszont fönnáll a nagy veszély, hogy míg ezek a kúrák zajlanak, a panaszt okozó tisztázatlan betegség már visszafordíthatatlanul, végzetesen elôrehalad.

A természet adta gyógyászati lehetôségeket – természetesen – ki kell használni, de nem szabad az emberi szervezet természetes adottságát, a kialakult muködést figyelmen kívül hagyni. Azt pedig végképp nem szabad elvárni az emberi szervezettôl, hogy csak azért, mert természetes anyag hat rá, képes megváltoztatni muködési rendjét.

A fejlôdés folyamán komoly védekezô apparátus alakult ki az emberben az ártó külsô hatások ellen, melynek táplálkozási oldala is többrétu, s ennek középpontjában a máj „méregtelenítô” funkciója áll. A káros anyagokat szélesköruen és jó hatásfokkal semlegesíti a máj, de csak akkor, ha étkezésünk a valóban hatékony muködést szolgálja. És ebben az esetben sem a mezôgazdaság vegyszerei, sem az élelmiszergyártás színezékei, sem pedig a konzervipar tartósító anyagai nem jelentenek számottevô veszélyt. Ráadásul ma már ezen anyagok használatát többnyire nagyon alapos nemzetközi vizsgálatok elôzik meg, és egyezmények alapján engedélyezik. S bár a májnak könnyebb, ha kevesebb, az emberi szervezet számára netán ártó anyagot kell hatástalanítani, a biotermékek túlzó favorizálása aligha indokolt, jelentôségének harsány hangoztatását pedig elsôsorban nem az egészség megôrzésének szempontjai vezérlik.