„…a természet nem végzett egyetemet,
és neki nincs orvosi diplomája…”
Karinthy Frigyes

 

Dr. Légrády Péter belgyógyász
a „csodadoktor” (2003†)

Sokaknak volt az orvosa. Ezt úgy kell érteni, hogy sok embert meggyógyított.
Légrády nem csupán ellátta a beteget, hanem a szakmai protokoll szabályain túl más egyebet is csinált. Addig-addig próbálkozott, figyelt, vizsgált és elmélkedett a problémán, ahogyan Ő mondta; „lökdöste a beteg szervezetet”, amíg a normális működés helyre nem állt. És helyreállt, sokaknak helyreállt!

Én magam láttam többeket, hogy reménytelenül kezelt meddő nő szült, inzulinos II cukorbeteg elhagyta az inzulint és látása jelentősen javult, szívbeteg táncra perdült és sportolni kezdett, és másokat, akiknek kisebb, nagyobb krónikus panasza megszűnt, miután Légrády megvizsgálta és kezelésbe vette őket.

Mindenféle praktikákat tudott, talán falusi orvos édesapjától tanulta ezeket, talán könyvekből szerezte tudományát, hiszen művelt volt, naprakész a világ belgyógyászatának tudományos irodalmából. Ismert minden gyógyszert oda-vissza. Elmagyarázta az ételek kémiáját, a fűszereket gyógyszerként kezelte.

Egyszerű dolgokkal is meglepő hatást tudott elérni. Volt eset, hogy a keserűsó, vagy a szódabikarbóna szinte életmentőként hatott. A hivatalosság deviánsnak tartotta. Panaszkodott, hogy mivel ritkán ír fel gyógyszert, sokan nem hisznek neki, azaz gyógyszer nélkül nem hisznek a gyógyulásban.

Történt évekkel ezelőtt, hogy Hódmezővásárhelyen bevacsoráztam. Házi fehérkenyér, kacsazsír, hideg sült és lilahagyma fekete retekkel turbósítva volt a diétám. Éjjel tizenegykor görcsöktől jajgatva, négykézláb haldokoltam…szerintem.
Feleségem próbált segíteni;
– Hívd fel Légrády-t! Hívd fel Légrády-t!
– Miért?- hörögtem- Úgy is azt mondja csak; „Igyál egy pohár citromos vizet, két darabot belefacsarva”
– Akkor itt van, idd meg!
És belém öntötte a két perc múlva hozott citromos vizet.
Fél óra múlva, mintha misem történt volna, néztem az éjszakai TV műsort.

Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi a Légrády-féle belgyógyászat lényege. Mint laikus csak laikusoknak tudom esszenciálisan megfogalmazni…mit tartok én a Légrády-féle orvoslás lényegének.

A betegségek fő okát anyagcsere funkciózavar következményének tartotta. Az anyagcsere állapotát az epe és májfunkciók vizsgálatával mérte fel. Az epeműködést vizsgálta étkezés közben. Erre koncentrált, ezeket tartotta az anyagcsere betegségek legfőbb okozójának, következményének és tünetének is.

A Tojás, táplálkozás, egészség című könyvét már halálos betegen írta. Akár orvos, akár laikus az olvasó, meg fogja találni benne azt a gondolatot, amely ebben a témában a kérdések kérdésére a válasz lesz számára, ha voltak tétova kérdései, úgy lesz a könyv valamelyik oldala maga a reveláció.

Budapest, 2006. október 19.

SZAMOS MIKLÓS

Az egyes fejezetcímekre kattintva, elérheti a tartalmat.