Legendárium: A Szamos Marcipán Likőr története

A mai szóhasználattal likőrnek nevezett szeszes italok története a „fehér ürömhöz” köthető, amelyet szokás szerint már az egyiptomiak és a görgök is gyógyításra használták. Mind a mai napig azt tartják, hogy az üröm a világ legkeserűbb növénye, amely a 18. században hódító útjára indult abszint legfontosabb alapanyaga. Maga az abszint név a görög abszintionnak felel meg, amely nem mást jelent, mint ihatatlant. Az ital elnevezése arra utal tehát, hogy az abszintok, azaz a keserű likőrök ízesítése döntően a fehér ürömmel történt. Valószínű, hogy a több ezer éves tapasztalat gyógyító hatást tulajdonít az ürömnek, hiszen állítólagos ihatatlansága ellenére győztesen vonult be az abszintok, keserű likőrök történelmébe. A mai modern likőrök őse egy francia orvoshoz, Pierre Ordinaire-hez kötődik, amely likőr receptje egy bizonyos Henri-Louis Pernod-hoz került, aki Párizsban nagyüzemi méretben gyártani kezdte az italt, amely a 19. század végének Párizsában egy generáció életformájának jelképévé vált. Az impresszionista festők az abszintot tartották bódító tündérüknek, de múzsájukat is abszintban látták. Baudelaire a 19. század francia költőzsenije több művében is elítéli az ajzó és tudatmódosító szerek használatát, azonban ő maga napi 10 pohárnyi abszintot ivott.

A Szamos Likőrcsalád készítésének története szintén gyógyítási szándékkal indult.

Szamos Miklós 2002-ben észlelt II cukorbetegségét Dr Légrády Péter belgyógyász (2003†) gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyította. A gyógyító terápia az epe és májműködés normalizálására irányult étkezéssel és aktív táplálék kiegészítőkkel. A táplálék kiegészítőket azonban tabletta, granulátum, por, kapszula formájában szokták alkalmazni, amely nem lehet a természetes étkezés része, és így élvezeti érték sincs. Szamos Miklós szakítani akart ezzel az iránnyal és végig gondolva a lehetőségeket likőrt készített, amely tökéletes hordozója az aktív táplálkozás kiegészítőknek ( gyógynövények, fűszerek, stb) A likőrök fejlesztésének utolsó fázisa a kóstoltatás, amikor az éppen aktuális keveréket fűvel-fával itatják, szagoltatják, ízleltetik és sóvárgó tekintettel vizsgálják az arcokat, vajon ez lesz-e az igazi? Egyik kóstoltatás alkalmával történetesen egy hölgy kóstoló beleivott a gyógynövényes likőrbe, és csak annyit mondott Szamos Miklósra nézve: „Marcipán likőr nincs?” Mivel a Szamos Cukrászdában nem lehet kiejteni azt a szót, hogy „nincs”, a válasz úgy hangzott, hogy: „Lesz!”. És hat hónap múlva lett Szamos Marcipán Likőr!

Szamos Miklós harmadik lánya, Annabella 2005. óta a likőrök “nagykövete”, 2016-ban átvette édesapjától a teljes termékmenedzselést.

Likőr rendelés:
www.marcipanlikor.hu