A Dobostorta eredeti receptje

 

Idén tavasszal ünnepelték az Európai Unió megalakulásának 50. évfordulóját.
A berlini ünnepségre minden tagországtól kértek két-két cukrász receptet, amelyek reprezentálják az országok, vagy mondjuk úgy, hogy a nemzetek gasztronómiáját.
Mi, magyar cukrászok a médiából tudtuk meg, hogy Magyarországot a Dobostorta, valamint az Eszterházy torta képviseli a jubileumi ünnepségen.
A két receptet közzé tették a www.eu50.eu internetes oldalon, és ezért bárki gondolhatja, hogy a megjelent receptek a hivatalos szabványnak felelnek meg.
A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete nem tudott arról, honnan származik a két recept, amely nem felel meg az Ipartestület által ismert hiteles, hagyományos recepturának és készítési módnak, ezért a Dobostorta eredeti és hiteles receptjét, és fényképét ezennel közzé tesszük.
Tesszük ezt annál is inkább, mivel 1906-ban Dobos C. József az akkor már nemzetközi hírű gasztronómus alkotó hivatalosan átadta Ipartestületünknek a híres torta receptjét.
A háború után az Ipartestület dokumentációit Hazai József őrizte és gondozta, amelynek része volt a megmaradt Dobos C. József hagyaték is. Hazai József halála után a Dobos hagyaték Éliás Tiborhoz került, aki mind a mai napig a hagyaték birtokosa.