Szempontok az egészséges táplálkozáshoz

A következôkben néhány szempontot sorolok föl, melyeket az étkezéssel kapcsolatban figyelembe venni ajánlok azzal, hogy mindezekhez a józan emberi megfontolás és a mértékletesség elengedhetetlenül szükséges!

1. Legyen bôséges a reggeli, tartalmazzon a jó emésztôrendszeri muködéshez elegendô zsírt !

2. Legyen még egy kiadós étkezés a délután folyamán, szintén a jó muködéshez elegendô zsírtartalommal !

3. A bôséges étkezésekhez fogyasszunk sok savanyúságot vagy savanyú italt és sok rostot, illetve gyümölcsöt!

4. Az édességet (desszertet) közvetlenül a nagy étkezések utánra idôzítsük !

5. Legyen bôséges a napi folyadékfogyasztás (ásvány)víz, tej, gyümölcslé ajánlhatók, míg a cukrozott italokat, szörpöket kerüljük !

6. Legyen – ha szükséges – a vacsora kis mennyiségu: fôleg fehérjébôl álló, sok rosttal (salátával, gyümölccsel) – a lehetô legkevesebb szénhidráttal és zsírral !

7. Ne eszegessünk (nassoljunk) a nagy étkezések között !

8. Gyümölcsöt bôségesen fogyasszunk, lehetôleg a két nagy étkezés után !

9. A legbôségesebb étkezés se legyen több, mint amennyi jólesik – fokozatosan térjünk át a nagyobb étkezésekre!

10. Ne vigyünk be a szükségesnél több kalóriát ! – ha pedig mégis, akkor a többletet mozgással, sporttal dolgozzuk le!

11. Bármely étel egymást követô napokon való fogyasztása csökkenti a kiváltott inger erôsségét, ezért változatosan étkezzünk !

12. Ha csak tojás-ételt eszünk, akkor az legalább három tojásból álljon! – de semmiképp se gyakrabban mint másnaponta!

Előző oldalKövetkező oldal